Хилодонела (Chilodonella, Tetrahymena)
БолестиПроблем Хилодонела (Chilodonella, Tetrahymena)
Тип Болести
Причина Паразит - Chilodonella cyprinus
Противодействие Дезинфекция на аквариума
Причина за заболяването:

Болестта е инвазионна, причинител е паразит - Chilodonella cyprinus. Локализира се върху кожата и хрилете. Характерна е за изкуствените езерца, но може да се прояви и в пренаселени аквариуми. Паразитът може да попадне в аквариума с храна, заразени растения, грунд, който не е обеззаразен, оборудване от заразен аквариум, а също и с нови риби. Инфузориите могат дълго да се съхранят във влажен грунд. Болестта се пренеся от един водоем (или аквариум) в друг и с вода или болни риби.

Признаци:

В началния етап на заболяването ако наблюдаваме рибата известно време, ще забележим, че тя се поклаща, а по кожата отстрани се забелязва матов синкав налеп. С напредването на болестта цялото тяло се покрива с такъв налеп, рибата започва да се търка в камъните, грунда или в по-твърдите листа на растенията, понякога не се храни. Ако инфузорията паразитира върху хрилете, налеп върху тялото няма, но рибата е неспокойна, плува на повърхността, опитва се да изскочи от водата, а по-късно губи активност. Отделни участъци от хрилните капачета некротизират и в резултат на това се нарушава дихателната функция. В напреднал стадий на болестта рибата е много слабо подвижна, така че може да бъде хваната с ръце. Често умират много риби.

Лечение:

При влошени условия паразитът образува цисти, които дълго могат да се съхранят до подобряване на условията. Препоръчва се за лечението да се използва отделен съд, но при масово измиране се извършва предварителна подготовка в общия аквариум. Температурата се повишава до 30 – 32ºС, усилва се аерацията, докато рибите не започнат да поемат храна, за да укрепнат и да могат да бъдат преместени в отделен съд. За да се предотврати образуването на цисти, аквариумът, растенията и оборудването се дезинфекцират.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар