Планария
Сладководен хищникПроблем Планария
Тип Сладководен хищник
Причина Внасяне на яйца или възрастни екземпляри от друг аквариум
Противодействие Капани, повишаване на температурата, осоляване на водата
Описание

Планарията е плосък ресничест червей (Tricladida), който обитава реки, ручеи, езера, язовири.
Известни са три вида планарии:
Кафеникава (Planaria torva), черна (Policoelis nigra) и най-често срещаната и най-голяма млечно-бяла планария (Dendrocoelum lacteum).
И трите вида планарии водят хищнически начин на живот, като ядат малки ракообразни, личинки на насекоми, хайвер, личинки на риби и други малки живи организми.

Планариите разполагат с характерната за много други червеи ланцетна форма, но в тяхното тяло има и някои особености. Най-съществената от тях е наличието на множество реснички, покриващи цялото тяло, с помощта на които планарията се придвижва. Колкото по-малки по размер са планариите, толкова по-голяма роля играят ресничките при придвижването. При възрастните индивиди придвижването става повече с помощта на вълнообразното мускулно съкращение на тялото в различни посоки.

Повечето планарии имат по две очи, които са разположени в предната част на гърба им. В зависимост от вида, дължината на тялото се колебае между 2 и 25 милиметра. Освен че планарията има доста по-сложна структура от хидрата (друго мешесто сладководно животно), тя има и много по-голяма възможност за регенериране. Ако на хидрата й е необходима една двестна част от тялото за пълното му възстановяване, то при планарията е необходима едва една двеста седемдесет и девета от него. Точно тази способност е в основата на “самоубийственото” поведение на планарията, когато е застрашена. Усетила заплаха за живота си, тя буквално се разпада на множество парченца. Това явление се нарича автотомия (аналогично е поведението на гущерите, когато откъсват опашките си).

При планариите в такъв момент важна роля играе глътката – своеобразен организъм в тялото на червея. Тя е снабдена както с мускулатура, така и с нервна система. В състояние на покой и при нормални обстоятелства, глътката помага на планарията да се храни. При автотомия глътката се активизира за друга своя роля. С мощни движения на мускулатурата тя разкъсва заобикалящата я тъкан, разкрива се, излиза извън тялото на червея и продължава да се движи самостоятелно в средата. В последствие и глътката, и парченцата, на които се е разпаднал червеят, успяват да възстановят липсващите части от организма до пълното му регенериране в ново животно.

Както вече беше отбелязано, планариите са хищници. В аквариумна среда могат да нападат както охлюви, така и възрастни риби. Такова нападение над възрастни малавийски цихлиди е наблюдавано от учените в “Днепропетровския аквариумен комплекс”. В труповете на умрелите риби са открити големи количества планарии. Доказано е, че смъртта на тези цихлиди е настъпила в следствие на силна анемия, причинена от планариите. В конкретния случай учените са успели да спасят част от рибите чрез осоляване на водата, добавяйки натриев хлорид в съотношение 2,5 грама на 1 литър вода.

Борба с планариите

Това не е никак лека задача. От повечето постоянни паразити в аквариума може да се избавите, като извадите всички риби от аквариума и/или като третирате с различни препарати. Трябва да се има предвид, че планариите са изключително издръжливи животни, които могат да гладуват продължително време. Способни са с месеци да се движат в аквариум без храна, като само намаляват големината на тялото си, но не променят неговите пропорции (т.е. остават точно толкова жизнени).

В естествената си среда планариите почти нямат врагове. В аквариумни условия могат да се добавят гладни гурами и макроподи, но и това няма да е достатъчно решение на проблема с тези червеи. Причината е в нощния им начин на живот и умелото криене под камъни, корени и други трудно достъпни за рибите места през деня.

Най-често и с най-добър резултат за премахването на планариите от аквариума се използват капани. В парче марля се поставя неголям къс ситно накълцано говеждо месо, което се спуска с помощта на конец в близост до камък или растение на малко разстояние от дъното. Тази процедура се прави при затъмнен аквариум. Скоро след пускането на примамката планариите ще се закачат за нея. Веднага след изваждането капанът се поставя във вряща вода. Примамката се подменя и процедурата се повтаря няколко пъти в същия ден, а после и всяка седмица в рамките на един месец. Едва тогава ще има някаква сигурност, че и новоизлюпените червеи са били уловени.

Друг популярен метод е свързан с рязката промяна на условията в аквариума. Почти всички планарии не понасят температура над 30-32 °С, както и висока соленост на водата (250 грама готварска сол на 100 литра аквариумна вода). Тези параметри на водата би трябвало да се понасят лесно от повечето тропически риби, но ако се прибягва до този метод, това задължително трябва да става при засилена аерация.

Размножаване

Планариите разполагат със сложна полова система, която включва мъжки и женски полови жлези. Оплодените яйца се полагат на добре защитени места и разполагат с плътна черупка. От тях излизат младите червеи, които веднага започват да се хранят с малки живи обитатели в аквариума (инфузории и ротатории).
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
хасково 2011-03-10 Метода с повишаването на температурата е неефективен ... 3 дни в скаридарника ми температурата беше 33 градуса ,а планариите бяха много щастливи от това :) ... Сега ще пробвам с ''капаните'' и после ще пиша от ново какъв е резултата
хасково 2011-03-18 ....Пробвах ''капан'' с пилешко месо обвито в марля , доста по-ефективен е . Залагам го на грунда след като изгася осветлението , за 4 дни вече много рядко виждам планария в аквариума ,мисля че за две седмици ще мога да се изчистя напълно от тази гад .
2011-04-11 blagodarq za informaciqta..:) sega moga da napi6a doklada si :)
malomir 2011-04-18 Доклад за хидра? Това е интересно. Ако може споделете с нас.
хасково 2011-04-19 Малко развитие ,относно моята борба с Планарията Метода с капаните уж беше доста ефективен ,но след като спрях да ги използвам в рамките на 2 седмици положението стана същото като преди . Понеже планария имам само в скаридарника ,а там не е желателно да използвам лекарства ,реших да рестартирам . Смених грунда пълнежите на вътрешния филтър изхвърлих растенията . Вече 2ра седмица съм ''чист от планарията'' . За малки аквариуми като моя скаридарник (50л) според мен най-доброто решение е рестарт . Ако има колеги ,които са пробвали лекарствата ,които опитните акваристи препоръчват за борба с планарията нека да споделят своя опит. ПС. Разбрах от къде съм си ''купил планарията'' най-вероятно е дошла с една ричия от зоомагазина . Внимавайте от къде какво купувате !
brayan_16 2011-05-11 Интересно.
Живка 2012-01-17 При мен и рестарт не помага, т.е. само местя планарията "в комплект" с рибите. Няма как да ги мия една по една на мивката. Вадя рибите, пускам веро, и аквариума е чист, но поне една гад се е лепнала на кепчето и е отплувала в новия аквариум.
2012-03-14 интересно
v.kynchev 2013-04-15 А пък аз не използвах нищо - само сложих един анциструс и тези гадинки изчезнаха от скаридарника ми, който е малък 25 литра. Също и водата ми се избистри ;) ;) ;)
karaenev 2014-01-30 Здравейте. Нека и аз да разкажа за борбата си с тези гадове. Ще започна с това, че гореописаните методи нямат абсолютно никакъв ефект в голям аквариум. НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО !!! Не знам в 25 литров скаридарник доколко е ефективен метода с капаните , но в 350л като моя това е мисия невъзможна. Същото важи и за макроподите, повишаването на температурата и осоляването на водата. Твърдя това понеже водих борба с тези гадини повече от година и лично съм пробвал всички тези варианти без никакъв успех. Загуби от риби и охлюви (както се пише по някои сайтове) не съм имал, но раци и скариди - всичко беше изядено до крак. Честно казано бих се примирил с това, но по едно време така се бяха размножили, че като започнех да храня плъзваха отвсякъде и картинката беше отвратителна.Намаляваше популацията им, НО само нямаляваше - сифонирането. Но пък моят аквариум беше толкова обрасъл , че това беше почти невъзможно без да прецакам растенията. Стигнах до там , че да рестартирам аквата. Изхвърлих всичко, изварих пясъка и ............. пак се появиха. Бях готов да зарежа всичко.......... След голямо ровене по сайтовете се оказа , че има решение и то сравнително лесно и евтино. В различните сайтове се предлагат различни медикаменти, но не всички се внасят в България.Общото е че активната съставка е ФЕНБЕНДАЗОЛ . В България единственият препарат , който се намира официално е ПАНАКУР. Има два варианта - паста и суспензия. На нас ни е нужна суспензията PANACUR® 10% SUSPENSION. - Широкоспектърен антихелминтик под формата на суспенсия за перорално приложение при говеда, коне, кучета и котки за борба с кръгли , плоски и разни други червеи и гадове. Проблема е, че най-малката разфасовка , която се предлага е 1л на цена над 100лв. Съвета ми е да потърсите в по-големите ветеринарни клиники и там да ви отсипят. Аз сложих 0,5мл на 25л вода. Понеже е доста гъста суспензията я разтворих във вода. В моя случай за 350л разтворих 8мл в около 150мл вода, разбърках добре и с игла и спринцовка инжектирах навсякъде в грунда. Някъде пишеше , че спирали филтрите , ама аз съм с обикновени гъби и не съм ги спирал. След 4 дена смених 30% от водата и повторих операцията. Някъде пишеше , че колегите сифонирали, но при мен е невъзможно и не съм го правил. Още след първото третиране рязко намаля популацията , но до второто третиране забелязвах по някоя гадина да се мярка.След 5тия ден не съм виждал живи гадинки.......... Противипоказания на рибите и растенията - никакви. Амановите скариди , ред файър чери-та , сини пчелни скариди и камбарелусите изобщо не разбраха, че нещо се случва. Меланиите също понесоха добре препарата. Планорбисите и физите (за съжаление) също. Единствено неритините се споминаха, но повечето ги бях отделил предварително и нямаше големи загуби..... П.С. Понеже се бях превъзбудил като открих препарата взех , че се презаредих. От Пловдив съм. Ако някой има зор и е наоколо да пише на ЛС.
ана 2017-03-10 хубава статия