Неонова болест
БолестиПроблем Неонова болест
Тип Болести
Причина Паразити - Sporozoan, Pleistophora hyphessobryconis
Противодействие Няма


Неоновата болест е често срещано заболяване в аквариума и се предава и върху други видове, освен неонови тетри. Носи името на рибата, защото е идентифицирано за първи път при членове на семейство тетри. Въпреки това, аквариумните риби от другите семейства не са имунизирани. Цихлиди, скаларии, шаранови, харацини, също стават жертва на болестта. Дори златните рибки може да се заразят. Причинява се от sporozoan, Pleistophora hyphessobryconis. Заболяването е известно със бързата и висока смъртност сред неонките. Към днешна дата не е известно решение, единственото "лечение" е незабавното отстраняване на болните риби за запазване на останалите обитатели.

Цикълът на заболяването започва, когато паразитните спори нападнат рибата, след като консумират заразено тяло, като телата на мъртвите риби или живи храни като tubifex, които могат също да причинят заразяване на рибите. След като навлязат в чревния тракт, наскоро излюпените ембриони преминават през чревната стена и започва производство на кисти в мускулите. Мускулите, носещи кисти започват да умират и некротичната тъкан става бледа,в крайна сметка се превръща в бял цвят.

Симптоми:

# Безпокойство
# Рибата започва да губи оцветяване
# Поради развитието на кисти, органите може да станат на бучки
# Рибата е със затруднено плуване
# В напредналите случаи гръбначния стълб може да се изкриви
# Вторични инфекции като гниене на перките и подуване на корема

По време на първоначалния етап, единственият симптом който може да се види е безпокойство, особено през нощта. Често първото нещо, което един собственик ще забележи е, че засегнатата риба вече не плува с останалите. В крайна сметка плуването става все по-хаотично, и става ясно, че рибата не е добре. Тъй като болестта прогресира, засегнатите мускулни тъкани започват да стават бели, обикновено започва в рамките на цветна лента и зоните по протежение на гръбначния стълб. Когато допълнителната мускулна тъкан е засегната бледото оцветяване се разширява. Увреждането на мускулите може да доведе до изкривяване или деформация на гръбначния стълб, което може да причини на рибата затруднено плуване. Не е необичайно за тялото на рибата да има бучки на външен вид като кисти, които деформират мускулите. Гниене на перките, особено на опашната перка, не е необичайно. Все пак, това се дължи на вторична инфекция, а не е пряк резултат от самото заболяване. Подуването е друга вторична инфекция.

Лечение:

Отделят се или се eвтанизират болните риби. Не е известен лек. За да се гарантира всички риби да не бъдат загубени, отстранете болните от аквариума. Някои видове, като например Angelfish, могат да живеят по дълго време. Въпреки това, те трябва да бъдат отделени от здравите риби, за да се избегне разпространението на болестта.

Превенция:

# Карантина на новите риби поне за две седмици
# Поддържане високи качества на водите
# Да не се купуват рибки от аквариуми с болни риби

Най-добрата превенция е да се избегне закупуването на болни риби, както и да се поддържа чистота на акваримната вода. Внимавайте от къде купувате и от какви доставчици риба. Да не се купува всякаква риба от аквариуми, където има болни, умиращи или мъртви риби в момента. Риби, които не плуват или странят от другите, трябва да бъдат наблюдавани с внимание.

Често задавани въпроси:

Въпрос: Чувал съм, че точно като ICH, всички неонови тетри изпълняват тази болест.
Отговор: Не всички неони не са носители, но ако заболяването се намира в един екземпляр в аквариума, тя може да зарази всички останали неони в този съд. Никога да не се купува риба от аквариум, където рибите изглеждат болни.

Въпрос: Еритромицина лекува ли тази болест? Налидиксова киселина, или Protozin?
Отговор: Не е известен лек за болестта неоновата болест. Еритромицина е преди всичко ефективен срещу Грам-положителните бактерии, и не съществува никакво доказателство, че има някакъв ефект върху неоновата болест. Някои собственици са съобщили успех в намаляване на симптомите на болестта с използване на налидиксова киселина, която обикновено се използва за лечение на грам-отрицателни организми. Това обаче не е потвърдено в научните изследвания. Протозойни лекарства като Protozin, също са били докладвани като успешни срещу болестта. Въпреки това, както и с други лечения, действително излекуване не е научно документирано. Много от съобщените лечения са резултат от погрешно диагностициране. Някои бактериални инфекции имитират симптомите на неоновата болест. Тези болести често са излекувани, което води до неправилно убеждение, че има лек за неоновата болест.

Въпрос: След като в аквариума има наличие на неонова болест, никога ли не може да бъде тя елиминирана от там.
Отговор: Само със отнемане на заразения материал е почти невъзможно да се отървете ако има заразени риби момента. По всяко време рибите са изложени на риск от заразяване с болестта. По тази причина е наложително да карантинирате заразените риби. Вярно е, че спорите може да присъстват в много аквариуми, обаче внимателното почистване и поддръжка ще премахне повечето от тях.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар