Малави блоут
БолестиПроблем Малави блоут
Тип Болести
Причина протозои
Противодействие metronidazol, намаляване на стреса, подходяща диета
Това заболяване, наричано често с английското си наименование „Малави блоут”, поразява най-вече растителноядни цихлиди с дълъг стомашно-чревен тракт (групата М’буна от ез. Малави, от клана Tropheini от ез. Танганайка, растителноядните цихлиди от ез. Виктория), но не се ограничава само до тях.
ВАЖНО:
Не бива да се бърка с бактериалната водняка (dropsy, drop eye), която има много сходни симптоми, но се причинава от бактерии aeromonas.


Причинител:

Въпреки че точният причинител не е известен, най-вероятно заболяването се причинява от протозои, живеещи в храносмилателната система на рибките. Стресът, причинен от различни фактори (най-вече лошо качество и неподходящи параметри на водата), също както и неподходящата диета могат да станат отключващи фактори, които да превърнат иначе безвредните микроорганизми в болестотворни и да активират развитието на болестта.

Симптоми:

Болестта започва със загуба на апетит. В началото рибите налапват храната, но я изплюват, без да я преглътнат. По-късно изобщо не се показват от укритията си по време на хранене. На следващия етап започва зачервяване на аналния отвор (снимка 1), а след това и в основите на перките. Тялото започва да се подува, като това е особено изразено в коремната област (снимки 2 и 3). В последната фаза люспите настръхват от подуването, а цветовете на рибата избледняват. Без лечение болестта завършва със смърт.

Лечение:

В началната си фаза болестта е лечима, а прогнозите са добри. Започне ли обаче подуване на корема, обикновено има увреждания по вътрешните органи и рядко се стига до изход, различен от леталния.
Лечението става с помощта на антипротозойни препарати, съдържащи Metronidazol. На нашия пазар такива са Trichomonacid, Flagyl, Efloran и други. Посочената по-долу дозировка е базирана на Trichomonacid 250 мг, но може да бъде пресметната за всеки друг препарат, съдържащ Metronidazol.

Ден 1: На сутринта сложете в аквариума по 1 таблетка Трихомонацид 250 на всеки 40 литра вода. Предварително разтворете таблетките в чашка с вода - в тази форма Трихомонацид се разтваря доста трудно.
Вечерта добавете още веднъж същата доза (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
През този ден не хранете рибите.

Ден 2: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдавайте кои от рибите ядат.
Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 3: Повтаря се лечението от ден 2.

Ден 4: Повтаря се лечението от ден 2.

Към този момент би трябвало повечето риби да се хранят нормално. Ако все още има риби, които се крият и не проявяват интерес към храната, повторете лечението от последния ден. При необходимост можете да правите това около 7 дни.

След края на лечението направете 50% смяна на водата.

Важно: Ако ползвате активен въглен, по време на лечението трябва да го махнете!
Метронидазол (активното вещество в Трихомонацид) не вреди на нитрифициращите бактерии и не унищожава азотния цикъл в аквариума. Също така не е чувствителен на светлина и не замътва водата. Рибките го понасят много.
Възможно е лечение също така и със специализирани за акваристиката антипротозойни препарати (Sera Flagellol, JBL Spirohexol и др.)

След успешния край на лечението трябва да помислите и за профилактика - ако не отстраните причинителите на стреса, рискувате скоро отново да се сблъскате с тази неприятна болест.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар