Лимфоцистоза (Lymphocystis)
БолестиПроблем Лимфоцистоза (Lymphocystis)
Тип Болести
Причина Вирус
Противодействие Няма
Лимфоцистозата е вирусно заболяване, което причинява появата на туморни образувания по плавниците и тялото на рибките. Отличава се от другите болести, предизвикващи образуване на тумори по това, че по структура туморите на лимфоцистозата приличат на карфиол или малина и обикновено се появяват първо по перките, след което се разпространяват по други зони на тялото.
Обикновено болестта се “задейства” от транспортен или друг стрес.
За щастие лимфоцистозата не е много заразна, а освен това рядко е фатална. Причинителят е вирус и това прави лечението практически невъзможно. Най-добрият подход е да оставите поразената риба в общия аквариум и да изчакате нейното възстановяване. Ако разполагате с ултравиолетова лампа, дръжте я включена, за да намалите разпространението на вируса. Ако туморът покрива голяма част от устата на рибата и й пречи да се храни, трябва да прибегнете до механично отстраняване. Уловете рибата и я поставете върху чиста мокра кърпа. Използвайте скалпел или остър бръснач и внимателно отрежете част от образуванието, закриващо устата. Много внимавайте да не отрежете истинска кожа, стига това да е възможно. Дезинфекцирайте мястото с клечка за уши, потопена в широкоспектърен антисептик (напр. йодасепт разтвор). Оставете възможност на лекарството да подейства десетина секунди, след което върнете рибата в основния аквариум. Не я дръжте извън водата повече от една минута.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Д-р Васил Лупанов 2010-02-02 Приятели,имам шест едногодишни дускуса. От три дни единия напълно спря да се храни. Стои на едно място без да има никакъв апетит. Видимо е в добра кондиция:запазена окраска,разперени плавници,ясни очи. Можете ли да ми помогнете ? С Уважение: Д-р Васил Лупанов
Boby_ 2010-02-03 Уважаеми д-р Лупанов, за да получите отговор на въпроса си, най-добре влезте във форума на AQUAPORTAL.BG и пуснете тема там.