Apistogramma borellii
Апистограма борелиЛатинско име Apistogramma borellii
Популярно име Апистограма борели
Група Цихлиди - джуджета
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, поречието на Амазонка, Бразилия и Парагвай
Приблизителен размер 5 - 7 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 10 °
Изисквания, pH 6,0 – 6,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Реган (Regan), 1906

Класификация

Apistogramma borellii е описана от Реган през 1906, като след това последователно погрешно е идентифицирана като A. ritensis, A. rondoni, A. reitzigi и най-накрая като A. aequipinnus през 1938. Разбира се, всеки учен, който идентифицирал вида, смятал, че именно той дава валидно описание. В крайна сметка в края на 30-те години на 20-ти век се стига до съгласие, че името на вида трябва да бъде A. reitzigi.
За да се усложнят обаче още повече нещата, през 1961 Apistogramma cacatoides е погрешно идентифицирана от акваристи като A. borellii и става известна в хобито под това име. Получава се куриозна ситуация- A. borellii е широко известна под грешно име, а грешна риба е известна под името A. borellii. Това продължава до 1983, когато Куландер преразглежда информацията за вида и най-после му дава точното име.

Описание

Както при всички други видове от този род, и при Apistogramma borellii мъжките и женските се различават значително. Мъжките достигат 7 см на дължина. Имат издължено тяло, по-високо от това на A. agasizii и A. cacatuoides. Гръбната перка е с формата на ветрило, леко издължена в задната си част. Опашката е голяма спрямо размера на тялото и заоблена, а аналната и коремните перки са издължени. Главата е жълта до оранжева, а тялото при зрелите мъжки – металиково синьо. При някои разновидности в долната част на главата има червено оцветени петна. (Снимки 1 и 2) Женските са по-дребни, като достигат максимум 6 см. Оцветяването им е значително по-бледо, а перките – по-къси. Тялото е осноно сребристо, главата е жълта, а по протежение на средната линия има поредица черни петна, които при някои рибки формират тъмна ивица. (Снимка 3)

Разпространение

Apistogramma borellii са разпространени по поречието на Амазонка, в Бразилия и Парагвай.


За информация за отглеждането, поведението, храненето и размножаването вижте
Профила на Apistogramma cacatuoides.


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар