Corydoras pygmaeus
Коридорас пигмейЛатинско име Corydoras pygmaeus
Популярно име Коридорас пигмей
Група Сомове
Семейство Калихтиди (Callichthyidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Рио Мадейра, Бразилия
Приблизителен размер 2,5 см
Минимален размер на аквариума 35 л
Изисквания, температура 22 - 28° C
Изисквания, обща твърдост 2 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Наак (Knaack), 1966

Разпространение, особености

Обитава Южна Америка - Рио Мадейра, Бразилия.

Аквариум с регулируемо осветление и много места за криене (растения, корени, камъни, изкуствени пещери) е идеален за тези сомчета. Предвид дребния им размер, дори на възрастните, малък аквариум е достатъчен за група от тези рибки - 40х30х30 см стигат за отглеждането на дузина. Дъното трябва да е пясъчно или от обли камъчета, острите могат да повредят фините мустачета на рибките. Понякога се случва някое сомче да налапа камъче и ако то е остро, това може да се окаже фатално.
Като всички останали коридораси и тези предпочитат мека, слабо кисела до неутрална добре аерирана вода и сравнително слабо течение, защото са доста активни и силното течение би могло да ги изтощи. Ако се използва мощен филтър, трябва задължително да има места, където рибките да се крият и да почиват.
Много спокойна, миролюбива, напълно неагресивна рибка, която през цялото време обикаля дъното в търсене на храна. Трябва да живее в групичка от поне 5-6, а още по-добре 10 и повече рибки. Ако групата е по-малка, рибките са много плашливи. Не трябва да се отглеждат с големи хищни риби и ракообразни.

За информация за отглеждането, храненето и размножаването вижте
Профила на Corydoras aeneus.


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
иеапеи 2014-01-04 Уникабни рибки- но се крият цял ден и почти като пораснат до 2,5 см започват да обикалят аквариума без страх. Обожавам черните им очи;) Също така обичат да се качват да лежат на някои листенца.