Lionhead Goldfish
Лъвска главаЛатинско име Lionhead Goldfish
Популярно име Лъвска глава
Група Златни рибки
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия, култивирани
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 30 - 40 л на риба
Изисквания, температура 18 - 22 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


За повече обща информация за златните рибки натиснете ТУК.

История и описание

Лъвската глава е една от най-старите породи златни рибки - 17 век. Характерни за тази вариация са големите мастни натрупвания в областа на главата. Тези нараствания са не само в горната част на главата (както при орандите), но и отстрани върху хрилните капаци. Формата на тялото е яйцевидна и гръбен плавник липсва. Тялото е закръглено в областа на корема и съотношението между неговата височина и дължина трябва да са в интервала- 1/2 до 5/8. Опашката е двойна и относително къса. Когато в средата на 19 век, лъвската глава е внесена в Япония, нейната селекция продължава и е получена породата Ранчу. За човек, който не е специалист е много трудно да открие разликата между двете породи, но в Япония са въведени изключително точни стандарти за породата Ранчу. Най-общо казано породата Ранчу е с по-късо тяло отколкото лъвската глава и съотношението между височината и дължината му е 5/8 до 3/4. Линията на гърба погледната отстрани рязко пада надолу преди основата на опашката. Мастните натрупвания при Ранчу не са толкова големи както при лъвската глава. Ъгълът, който сключва опашката на Ранчу с линията на гърба варира. При селекционната форма SVR (Side-View Ranchu) ,която е създадена за отглеждане в аквариуми (рибите се наблюдават отстрани) този ъгъл е 45 градуса. При селекционната форма TVR (Top-View Ranchu), която е създадена за отглеждане в езеро (рибите се наблюдават отгоре) опашката е почти хоризонтална. Друга порода създадена в Япония е Нанкин. Тези риби също са за наблюдение отгоре. За разлика от Ранчу те имат по-заоблено коремче и мастните натрупвания по главата почти липсват. Опашката е по-голяма от тази на Ранчу.

Отглеждане

Лъвската глава е една от най-големите златни рибки и изисква много голям съд. 30 литров аквариум е достатъчен за отглеждане на няколко малки, но за една възрастна риба минимумът е 30-40 литра. Отделя много екскременти и затова филтърната система трябва да е много сериозна, а сифонирането на грунда при всяка втора смяна на водата е задължително. Могат да се отглеждат и в градинско езерце, но през зимата трябва да се вкарат на топло, ако навън става много студено. Тези риби не са агресивни и могат да се отглеждат с други златни рибки.

Хранене

Хранете веднъж дневно със специализирана храна за златни риби, предлагана във всеки по-качествен зоомагазин. Можете да давате също така и замразена и жива храна. Избягвайте съжителството с по-бързите видове като кои, комета и шубикин, защото ще изяждат храната на лъвската глава и тя ще гладува. Ако "шапката" на главата порасне много, трябва да се уверите, че рибата все още вижда. Изгубят ли зрението си, налага се да им давате да ядат от ръка. Могат да ядат почти всичко.

Разновидности

Най-известните разновидности на лъвската глава са:

РанчуИзумо НанкинЛиончу

Също така хирони, както и Осака ранчу, който за съжаление не съществува вече.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2011-04-22 Немога да намеря Ранчу ниакде.
Kalin Krumovv 2011-07-21 ранчу има във Враца