Hyphessobrycon eques
СерпаЛатинско име Hyphessobrycon eques
Популярно име Серпа
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка - Амазонка, Гуапоре, Парагуай
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 60 - 80 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 – 25°
Изисквания, pH 5,0 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Щайндахнер (Steindachner), 1882

Синоними

Hyphessobrycon callistus, Hyphessobrycon serpae Серпата е известна също като кървава тетра, диамантена тетра, малка червена тетра и тетра калистус. "Кървава тетра" е широкоразпространено название, което се използва за описание на широк кръг хибриди от различни тетри с червен цвят, които се продават в магазините за акваристика.

Описание

Тялото на серпата е високо и странично сплескано и може да достигне размер до 4 сантиметра. Както бе споменато по-горе, тази риба е наричан често "кървава тетра ", "малка червена тетра " и подобни, тези имена са породени от факта, че серпата има специфично червено оцветяване на тялото, вариращо в различни нюанси от ярко червен до червеникаво кафяв. Червеното им тяло е украсено с черно петно, което се намира точно зад хрилните капаци. В някои редки случаи определени риби имат много малко петно или то напълно липсва. Аналната и коремните перки и опашката са червени. Аналната перка е украсена с черен и бял кант. Гръбната перка е висока и черна, с тънки бели ресни, но понякога може да има червеникав оттенък.

Разпространение

Произхожда от Южна Америка, където се среща в басейните на реките Амазонка, Гуапоре и Парагуай.

Отглеждане

Серпите са популярни аквариумни рибка. Препоръчително е да се отглеждат в пасаж от 6 - 10 риби или повече - при единични екземпляри се наблюдава агресия. Могат да станат доста агресивни по време на хранене, тъй се конкурират за храна и понякога се хапят взаимно по плавниците.
Температурата на водата в аквариума трябва да е между 22 и 26 °C, рН - от 5,0 до 7,8, а общата твърдост - 10 - 25. Аквариумът трябва да е не по-къс от 60 см.
Тези риби предпочитат средните слоеве на аквариума, който трябва да е добре залесен и да предлага много укрития. Препоръчителни са и плаващи растения, които да разсейват светлината. Дивите серпи обитават спокойни черни води с гъста растителност.

Хранене

В дивата природа Hyphessobrycon eques се хранят с насекоми, червеи, ракообразни и растения. В аквариум ядат повечето видове храни за аквариумни риби, включително и замразени храни. Желателно е предоставянето на разнообразна храна, за да се предотврати недохранването.

Размножаване

Серпите са е един от най-лесните за развъждане тетри. В аквариумната търговия все още има дивоуловени серпи, но това не е заплаха за популацията им – те не са смятани за застрашен вид и могат да удвоят популацията за около година.
За да развъдите серпи, трябва да разполагате с чифт, на който да осигурите здравословна и богата диета. Можете да използвате малък аквариум за разплод, 12-20 литра са достатъчни. Добре е грундът да е тъмен, а в аквариума да има много растения като явански мъх, кабомба и мирофилум, както и плаващи растения.
Проверявайте редовно параметрите на водата – pH трябва да е между 6,0 и 7,0, общата твърдост – между 4 и 8, а температурата – 21-22 °C.
Серпите снасят малки, прозрачни яйца, които разпръскват между и по листата на растенията. Веднага след оплождането преместете родителите от размножителния аквариум. Малките обикновено се излюпват след 24 – 28 часа. Захранват се с инфузория, новоизлюпена артемия, яйчен жълтък. Растат бързо и скоро след това могат да ядат суха храна на прах.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Иван Илиев 2010-01-16 Не си я копувайте,ако ще я гледате с други видове харциди и въобще и корисдорасите нападнаха просто незнам защо.Храня ги на корем едва ли не.Нахапаха опашките на неонките и на черните фантомите.Само педупреждавам.
georgi-ioan 2011-04-28 иван аз имам такива имам хелер гупа сом .но не ги закачат
Цецо 2017-01-04 Да, доста са агресивни! Изядоха опашките на няколко неончета и данио. Изядоха и всички скариди.