Pantodon buchholzi
Риба пеперудаЛатинско име Pantodon buchholzi
Популярно име Риба пеперуда
Група Други
Семейство Пантодонтиди (Pantodontidae)
Местообитание, хабитат Африка
Приблизителен размер 12 - 13 см
Минимален размер на аквариума Над 100 см / 100 л
Изисквания, температура 23 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно
Видът е описан от Петерс (Peters), 1876

Местообитание

Езера, реки и блата със слабо течение и богата растителност. Среща се в Африка в Конго, Бенин, Централноафриканска република, Нигер, Чад, Сиера Леоне, Нигерия, Габон.

Отглеждане

За тези риби не е важна дълбочината, а дължината на аквариума, тъй като Pantodon buchholzi прекарва цялото време на повърхността. Колкото по-дълъг, толкова по-добре е за тези рибки. Най-добре се чувстват в мека и кисела вода, по възможност с танин. Движението на водата трябва да бъде сведено до минимум. Приглушете светлината с плаващи растения и използвайте тъмен грунд. Останалата част от декорацията не е от голямо значение. Задължително сложете капак на аквариума. Pantodon buchholzi скачат изключително много.
По принцип са мирни рибки, но все пак са хищници и трябва да се отглеждат с риби с техния размер. Всяка риба, която могат да налапат, ще бъде изядена. Също така е възможно да закачат други риби, които стоят на повърхността. Отглеждайте с други африкански риби като Gnathonemus petersii, Apteronotus albifrons, Phenacogrammus interruptus.

Размножаване

Размножаването на тези риби е трудно, но възможно. За целта е нужен аквариум с голяма повърхност, добре залесен с плаващи растения и други от типа на Ceratopteris thalictroides (Дъбче), където рибките да хвърля хайвера си. Поне седмица преди това хранете с жива или замразена храна. Водата трябва да бъде мека и кисела с рН: 6,0 – 6,5. и температура 25 - 27 °C. Често намаляването на нивото на водата до 15 см също стимулира започването на размножаване.
В началото мъжкият гони женската, докато успее да я приклещи между растенията в перките си. Това се повтаря няколко дни, като дневно самката хвърля по около 100 яйца. Те веднага изплуват на повърхността и трябва да се отделят в друг аквариум със същата вода, за да не бъдат изядени. Яйцата са чисти и прозрачни, но почерняват след няколко часа и се излюпват след 3-4 дена. Малките се отглеждат много трудно. Трябва да се захранят с най-дребната жива храна, която успеете да намерите. Новоизлюпената артемия понякога може да свърши работа, но не много често. Микрочервеите потъват веднага и в този случай са безполезни. Малките не проявяват никаква активност и поемат единствено храна, която буквално им влезе сама в устата. В аквариума с подрастващите трябва да се подържа идеална хигиена. Малките са много чувствителни към това. Сменяйте всекидневно част от водата.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
красен тасков 2014-12-29 Тези риби много бързо си регенерираt частите!