Rasbora rubrodorsalis
Разбора рубродорсалисЛатинско име Rasbora rubrodorsalis
Популярно име Разбора рубродорсалис
Група Разбори
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 3 см
Минимален размер на аквариума 60 см / 40 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Доносо-Бюхнер и Шмид (Donoso-Buchner & Schmidt), 1997

Местообитание

Долното течение на река Меконг, Североизточен Тайланд. Има сведения, че са улавяни и в Лаос и Камбоджа, но няма точни доказателства. Интересен е хабитатът Куд Тинг (на снимката по-долу, където живеят заедно с други разбориОтглеждане

Rasbora rubrodorsalis показват най-красивата си окраска в богато залесен аквариум с много леко течение, приглушено осветление и тъмен грунд. Плаващи растения, както и корени, се приемат много добре от рибките. Като цяло обаче не са придричиви към цялостната декорация на аквариума.
Изключително мирни рибки. Могат да се отглеждат с всякакви видове разбори, както и с други азитски риби като бети, данио, барбуси. Тези разбори са стадни рибки. В природата винаги се движат в голям пасаж. В аквариумни условия отглеждайте минимум 8-10 бройки заедно. Мъжките са по-издължени и по-оцветени, докато женските, които имат по-заоблено тяло и са по-големи.

Хранене

В природата тези рибки са микрохищници. Хранят се с дребни насекоми, безгръбначни и планктон. В аквариумни условия се приучават да приемат суха храна с подходящ размер, но не трябва да храните само с нея - осигурете им и жива храна като артемия, дафния и др.

Размножаване

Развъдният аквариум трябва да е добре залесен, с много плаващи растения и с воден стълб около 20 см. Подходящи размери за него са 30/20/20 см. Всекидневна частична смяна на водата, както и жива храна, могат да стимулиралат хвърлянето на хайвер. След хвърлянето рибите ще изядат яйцата, ако имат достъп до тях, затова дъното трябва да бъде отделено с мрежа или покрито с явански мъх например. Родителите трябва да се отделят веднага след хвърлянето. Добри резултати се постигат при параметри на водата pH 6,0, gH 3-4, температура 25 °C. Женската снася около 250 яйца. Излюпването става след около 36 часа в зависимост от температурата на водата, а малките могат да започнат да плуват и да се захранят след два дни.

Интересно

Rasbora rubrodorsalis много прилича на Rasbora borapetensis Разликата е в ярко червеното петно на гръбната перка.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар