Автор Тема: РЕШЕНО: Ихтио и още нещо  (Прочетено 14518 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
РЕШЕНО: Ихтио и още нещо
« : вторник, 23 юни 2009 г., 17:38 ч. »
От известно време тетрите ми умират една по една, като забелязвам нещо като вътрешни кръвоизливи около перките основно. Силно зачервени петна са. Подозирам някакви паразити, но не съм убеден с какво да третирам.
На всичкото отгоре и вкарах две рамирези от кварталния магазин, които ми докараха ихтио и сега съм решил да третирам аквариума с каквото е нужно за да го "пречистя" с цената на азотния цикъл.
За момента третирам регулярно с метиленово синьо и нистатин по рецептата от другия форум и съм повишил температурата на 30 градуса.
Рибите са Nematobrycon palmeri, Paracheirodon Axelrodi, Ancistrus-и и две Ramirezi.
За момента нямам загуби от ихтиото и мисля, че съм го овладял, защото има много малко точки по рибите, но за сметка на това не изчезват напълно.
Бих искал да се посъветвам с вас за евентуално диагностициране на проблема с тетрите и лечение, което можем да назначим. За Ихтио-то взех на Сера Ectopur, което трябва да свърши работа, но за другото не съм сигурен какво да правя. Мисля си за вътрешен паразит и да третирам с Omnipur, но съм отворен за съвети.

Мерси предварително,
theater

P.S. Взел съм точно Costapur на Сера. Не го погледнах преди да напиша. А с Нистатина и синьото третирах още в петък защото ги имах под ръка и бях се примирил, че ще рестартирам филтъра, а през уикенда нямаше как да лекувам.

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 164
    • youtube канал
Отг: Ихтио и още нещо
« Отговор #1 : вторник, 23 юни 2009 г., 19:44 ч. »
  Скромният ми опит показва, че нищо от това , което си сложил срещу ихтио не е пълноценно средство за борба с болестта, да не казвам, че направо съм очуден къде дават подобни "рецепти". Вземи си нормален препарат за борба с ихтио, съдържащ малахитово зелено ( Пунктол на Джи БИ Ел е разкошен, на СЕРА Костапур в краен случай) и ще се отървеш от точки за един ден без да се занимаваш с температури и т.н. За проблемите с тетрите два-три дена след това подмени вода и сложи някакъв антибиотик или нещо срещу оодиниум (има много и различни препарати - всички стават). Мисля, че това ще ти е достатъчно.
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

youtube канал - http://www.youtube.com/stasis333

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #2 : сряда, 24 юни 2009 г., 08:32 ч. »
Аз съм се справял няколко пъти успешно с ихтио посредством Протазол. С него не скапваш и бактериите във филтъра.
Обикновено еднократното третиране е достатъчно.Не е нужно повишаване на температурата и затъмняване на аквариума.
Този продукт се разпространява от Сера, макар и да е произвоство на друга фирма.Можеш да го погледнеш тук:
http://www.miazoo.com/show-sera_med_Professional_Protazol_%E7%E0_%EB%E5%F7%E5%ED%E8%E5.html/468

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
  • Нас. място: София
« Отговор #3 : сряда, 24 юни 2009 г., 10:51 ч. »
Преди време си вкарах ихтио с една колиза,купена от магазин. Неонките,колизата и денисоните имаха точки.Видях го един късен следобед и след спешно търсене на отворен зоомагазин, на приятелят ми пробутаха Оодилиум(течност),обяснявайки му,че баш това е лекарството като съответно му го продадоха на тройна цена :down:. Сипах вечерта и веднага след това сума ти и народ ми обясняваше,че съм направила грешка..На другият ден смених почти цялата вода (250л) ,оставих два дена почивка и започнах лечение с Протазол... Точките изчезнаха, две колизи умряха,а аз се поболях от мъка..
И както уж всичко беше прекрасно..след месеци взех ,че преместих неонките при дискусите - след два дена виждам,че по 3-4 неонки има точки..и това при 29-30 градуса.. Е сега вече тотално се побърках,намразих неонките и се видях в чудо какво да правя,за да не навредя на дискусите.. Снощи сипах Контра-ихтио(според мен си е чисто метиленово синьо) и се опитвам да вдигна още температурата.Днес трябва да набутам още една доза и според опаковката - утре да съм забравила за болестта,но силно се съмнявам,че ще се отърва така лесно. Ако мога да вдигна температурата до 33 градуса - надявам се да изпука тая гад,ако ще и неонките да се гътнат с нея..
Четох,че ихтиото било два типа - лаишки казано - обикновено и тропическо..моето явно е второто,щом е толкова упорито и издържливо..

Идва ми да отида в магазина,от който купих колизата преди време и да откъсна главата на собственика-продавач,предлагащ в пълно съзнание болни рибки!!!
После -ще си откъсна и моята глава,че преместих тия неонки... >:(

ПП: Искам да добавя също,че в някои от лекарствените препарати има високо съдържание на мед - умират всички безгръбначни ,някои растения заминават в кофата също..

Имам и въпрос - Няколко пъти срещах из описанията,че трябва да се махнат гъбите от филтъра - може ли да ми обясните защо?

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #4 : сряда, 24 юни 2009 г., 11:10 ч. »
....
Имам и въпрос - Няколко пъти срещах из описанията,че трябва да се махнат гъбите от филтъра - може ли да ми обясните защо?

Предположение: за да не измрат бактериите в гъбите и да се повиши дебита съответно.

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #5 : сряда, 24 юни 2009 г., 11:13 ч. »
Предположение: за да не измрат бактериите в гъбите и да се повиши дебита съответно.

Такаа..това е и моето обяснение..обаче..като извадиш тия гъби - така или иначе бактериите пак измират.
Принципно - щом е заразен целият аквариум,то ихтиото го има и във филтъра.Не е ли по-добре да се лекува всичко,т.е. да минава лекарството и през филтъра със все гъбите и след като приключи лечението,да се сложи Нитривек(примерно)?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #6 : сряда, 24 юни 2009 г., 11:17 ч. »
Divane, точно така се прави, лекува се изцяло, без да се махат филтрите, но нитривекът е излишен - обикновено азотният цикъл се възстановява добре и без такава съмнителна помощ.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 24 юни 2009 г., 11:24 ч. »
Бактерията ,доколкото разбрах, прави някви капсули и се скрива в грунда,в растенията..изобщо където свари..при подходящи условия за бързо развитие - излиза от тази капсула и се прикрепва към рибка..Но ако условията са други (по-ниска температура) бактерията стои доста по-дълго в тази капсула,процесите й на развитие са забавени и чака удобният момент да "цъфне".
Именно за това,при лечение се препоръчва вдигане на температурата - да може развитието й да е максимално бързо и лекарството уж да я убие...да,ама..нещо не се получава винаги.

Не ми се иска да слагам силни препарати при дискусите..затова опитвам тва контра-ихтио. При някои хора имало ефект,ама знам ли дали няма да стане същото измамно излекуване както с Протазола.

Бтв, възможно ли е след лечение с такива лекарства да се появи черна брада по корени и камъни,както и да започне загниване на микрозориумът?

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
« Отговор #8 : сряда, 24 юни 2009 г., 12:44 ч. »
Гледам, че се получи леко отклонение от основната ми тема.  :D
Все пак благодаря за участието на всички. Ще атакувам с костапур ихтиото и след като го изчистя ще третирам с някакъв по-широкоспектърен антибиотик като Omnipur. Ще споделя резултатите след седмица-две.  :drinks:

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #9 : сряда, 24 юни 2009 г., 15:13 ч. »
Divane, точно така се прави, лекува се изцяло, без да се махат филтрите, но нитривекът е излишен - обикновено азотният цикъл се възстановява добре и без такава съмнителна помощ.

Боби, аз изключвах филтъра и източвах водата от него/за 24ч/, докато трае лечението.Това не  е мой патент, а  препоръка на Б. Шушлин.Според него така се запазват бактериите.Не съм забелязвал да се прецаква азотният цикъл, макар и след това да се сменят 80% от водата.
Друг е въпроса, че това не може да се установи със сигурност.

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 24 юни 2009 г., 15:24 ч. »
Divane , знаеш,че препаратите които се ползват при лечение , увреждат или унищожават част от аквариумните растения , при липса на растения,заради неусвоените вещества има добри предпоставки за развитие на водорасли. Дали точно черна брада ще се развие или зелени водорасли ..... не се знае. И друго абревиатурата "БТВ" написана на български е на една небезизвестна телевизия у нас :) Можеш вместо "btw" , да ползваш спокойно "между другото" . Не го приемай лично - знаеш ,че точно аз много те обичам !  :giverose:

БТВ, точно за правопис и правоговор да ми се прави забележка е хехе..как да кажа..лично на мен ми е смешно,защото ме упрекват точно в това,че държа прекалено на тези неща...
"БТВ" си ми харесва и ще продължа да си го ползвам - не от незнание с какво да го заместя,не от навик, просто ме кефи.За мен използването му е иронично...

Сори за оффтопика!..
Да се върнем на ихтото,че си е сериозен проблем.. :(

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
    • youtube канал
« Отговор #11 : сряда, 24 юни 2009 г., 15:51 ч. »
 Рискувам да стана много досаден, но почти ще повторя поста си  :rtfm: Ихтиото не заслужава такова внимание, ако се третира с подходящите препарати. Не напразно казах Костапур в краен случай. При всички изследвания, които съм чел извода е един и същ - малахитовото зелено е единственият препарат, който убива до 98% ихтиото и капсулите му. Пунктолът на ДжиБиЕл е малахитово и никога не ме е подвеждал.
"някакъв по-широкоспектърен антибиотик като Omnipur" - това не е антибиотик, а и не бих го пуснал в аквариума си. Мисля, че за твоя случай Гентамицина ще свърши работа (ако тетрите ти не се оправят от някое от многото други препарати, които вече си ползвал :) )
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #12 : сряда, 24 юни 2009 г., 15:53 ч. »
А може ли да разясниш каква е разликата между Костапур - точност и Костапур - таблетки?

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
    • youtube канал
« Отговор #13 : сряда, 24 юни 2009 г., 16:01 ч. »
 Честно казано таблетки не са ми попадали и не мога да ти отговоря коректно. Иначе течният Костапур е не много удачно подбрана смес от малко малахитово, доста метиленово и 2-3 други почти незначителни в-ва. Препарата действа само при определени стойности на рН и въобще е една изцепка, но понякога помага...
                                                                                                          Айнщайн

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #14 : сряда, 24 юни 2009 г., 21:44 ч. »
Подкрепям казаното от Smeagol и допълвам, че малахитовото зелено до голяма степен скапва марулките.
А по дебелите книги пише за температурата 33 градуса за 3 дни - лесно се помни, а препаратите башка.
За жалост последното допълнително скапва китките/язък на скейпа :sorry:/, не е опасно за рибите!
К-а-р-а-н-т-и-н-а ... да не се повтарям!
Успех в терапията и по-малко жертви!
 :pray:
Луд умора няма, само се поти!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.