Анкета

Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия роден език?Нека решим тук веднъж за винаги

Rainbowfish
 11 (28.9%)
Рейнбоу фиш
 7 (18.4%)
Рейнбоу рибки или риби
 7 (18.4%)
Дъгови рибки или риби
 5 (13.2%)
Рейнбоуфиш
 6 (15.8%)
други
 2 (5.3%)

Общо гласували потребители: 38

Гласуването приключи: петък, 26 декември 2008 г., 09:38 ч.

Автор Тема: Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия роден език?  (Прочетено 14094 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
Отг: Rainbow Fish-как да ги наричаме всъщност на нашия роден език?
« Отговор #45 : неделя, 21 декември 2008 г., 19:25 ч. »
Smeagol
Не съм искал да кажа, че акваристите са глупави. Моля те. По скоро се шегувах с това, че поне за сега нещо не са популярни черноморските аквариуми с нашенските риби а все за чужди говорим. Съжалявам ама си падам малко и националист.
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #46 : неделя, 21 декември 2008 г., 19:27 ч. »
Тук съм напълно съгласен със Smeagol - два, три или пет вида с подобно или същото име нямат сериозно отношение към общото название на групата, щом го има утвърдено.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Smeagol

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 164
    • youtube канал
« Отговор #47 : неделя, 21 декември 2008 г., 19:38 ч. »
 Не знам защо хората си мислят, че за тези риби е започнало да се говори едва последната година-две и изведнъж е станало необходимо да се кръщават! Но щом смятат за необходимо - тяхно право си е... И до сега ми е смешно, когато някой ми иска булки, принцеси, шлаери (все златни рибки) или чайки (шлаерен хелер) и всякакви рибки с подобни идиотски имена. Но вече съм се примирил... Имало е някакъв смисъл в приемането в цял свят на латинската терминология, но заради малко по-глупавичката част на човечеството, която не може да запомни две имена на кръст се налага "национализирането" на понятията...
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

youtube канал - http://www.youtube.com/stasis333

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Плевен
  • Живко
« Отговор #48 : понеделник, 22 декември 2008 г., 00:16 ч. »
Е най-накрая се стигна до извора.
Рибите си имат имена и са класифицирани отдавана. Някои отскоро, защото са скоро открити :)

Всъщност анктетата иска да определи разговорното название на тези риби. Това е много трудно постижимо, просто защото всеки има правото да ги нарича както си иска. В крайна сметка ще се наложи постепенно, като народна басня, едно име, което е най-благозвучно за целокупният български народ или по-точно на акваристичната част от него. Даже си мисля, че се е наложило вече такова.

Понеже много хора не се интересуват от тези риби, но явно имат желание да помогнат, ще кажа, че в голяма част от света рибите се наричат  Rainbow Fish,  RainbowFish,  Rainbowс дори съм вождал. Тези названия са без значение от езика, на който се говори в страната. Е, разбира се има някои страни, като братушките, които ползват тяхната си дума.

Името Rainbow Fish по смисъл обозначава рибите от рода на Атерините, които са обект на акваристиката. Най-близко по смисъл (това не е задължително да е така, защото все пак говорим за едно "народно" име) е дъгоцветни. Аз бих гласувал за това име, но дълбоко се съмнявам, че това ще накара Петко от Тутракан да го ползва при положение, че ще го кефи повече Рейнболи.
Никой не се е родил научен.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #49 : понеделник, 22 декември 2008 г., 03:22 ч. »
Ангеларий! Нима фиксираш мени като Петко от Търкулибуркан? Ай да ни са вземами насирьозно!

Вината е у Цецо. И мезетата са там.

Доколкото разбирам, търсим най-удачното разговорно наименование на група рибки, които имат австралийско-папуа-ново гвинейски и прочие произход. Всички те са атерини, но са популярни под названието "Rainbowfish". Например - "сем. Шаранови е едно от най-големите сладководни семейства, състоящо се от около 270 рода и над 1700 вида риби. Разпространено е повсеместно в сладководните водоеми на цялото земно кълбо, с изключение на Южна Америка, най-северните и най-южните ширини. Такива са например рибите от семейство Barbus, разпространени във водоемите на Южна и Югоизточна Азия и Африка. ЧЕТИРИПОЯСЕН БАРБУС (Barbus tetrazona tetrazona) (Bleeker, 1885)Barbus tetrazona"
Барбусите са шаранови риби, но никой не казва "продавам шаранова тетразона". Казва се, че продава "Барбус тетразона".
Моите уважения към научните наименования! В разговорната реч тези рибки имат име, което не смятам, че трябва да се превежда дословно, но, ако е толкова належащо - Дъгоцветна рибка е най-удачното. И ако искате да се върнем към гротеската - http://liternet.bg/publish3/lkirova/internacionalizacia.htm Който има време, да го чете!

Най-важното е -  Професионализмите са с най-широк спектър на употреба в специалния език на КТ. Поради общата демократизация на речта те много по-добре съответстват на най-често употребяваните дискурсни типове. Тъй като в ежедневната реч все по-често се говори за референти от специалната област на КТ, в нея се вливат най-много и все повече думи именно от този пласт. От пресичането на професиолекта и частните корпоративни компютърни говори се образува пояс от общоупотребявана от всички КБГ лексика - компютърен сленг. Той се превръща в макроговор, където се приемат често употребявани единици, типични за разговорното равнище на специалното лексико-семантично поле на КТ. Значително място в него имат интернационалните минимизирани единици, които са пресечна точка на езиковите тенденции, действащи в полето на специалния език. Чрез компютърния сленг интернационалната лексика прониква в разговорната реч на националния език.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен nikec

• Регистриран потребител
  • Публикации: 10
  • Нас. място: гр.Шумен
« Отговор #50 : понеделник, 22 декември 2008 г., 10:32 ч. »
И аз съм за Rainbow fish(дъгоцветни).
Не е нужно да преоткриваме топлата вода.
Но пък ми е чудно ,защо по форумите се пише рейнбоЛИ.
Хем звучи на английски хем не е.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #51 : понеделник, 22 декември 2008 г., 14:59 ч. »
Не знам дали знаете разликата между чуждица и заемка... Ако не я знаете, направете си справка с тълковния речник. При положение, че си има термин (атерини), който не съществува в българския, да не се използва той, а някакво описателно побългарено наименование ей така щото ни харесва е меко казано несериозно. :)
Да вземем да измислим нещо и за цихлидите тогава - то това латинско наименование много чуждо и постно такова едно.

Цялата работа звучи като всичките тълпи, стада, ята и пълчища от всякави риби - папагали, зебри и други такива... Ползвайте латинските имена, за да ви е чиста работата.  :D
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #52 : понеделник, 22 декември 2008 г., 15:18 ч. »
Ползвайте латинските имена, за да ви е чиста работата.  :D

Наистина така е най-правилно
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.