Автор Тема: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума  (Прочетено 11306 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Lan

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 148
 • Пол: Мъж
Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« : петък, 28 януари 2011 г., 16:21 ч. »
Прави ми впечатление напоследък, че във форума (почти) винаги, когато накой заговори за пясък, употребява словосъчеанието „кварцов пясък”. Наистина ли е сложил в аквариума си кварцов пясък? Не е изключено... но се съмнявам. Също както обикновеното стъкло (което се получава чрез разтапяне на естествен пясък) не е кварцово, така и самият естествен пясък не е кварцов. (Кварцовото стъкло се изработва от стопилка на чист кварц. За разлика от обикновеното пропуска ултравиолетовата светлина и е най-прозрачното стъкло, което е по възможностите на съвременната техника.)
Естественият или природният пясък най-общо казано се получава вследствие ерозията на скалните породи – изветряне на скалите, разрушаването им под действие на водата и т. н. Наистина съдържанието на силициев двуокис (SiO2) в него е високо, но това не го прави кварцов – най-малкото, защото в природата силициевият двуокис се среща не само под формата на кварц, а на още ред други минерали: кремък, планински кристал, оникс, аметист, ахат и др. (много от тях са разновидности на кварца, но това не променя факта, че са други). В естествения пясък има примеси и от различни други минерали и скални породи в зависимост от мястото на образуването му – т. е. съставът му е непостоянен.
Под термина „кварцов пясък” се разбира изкуствен материал, който се получава чрез смилане на чист кварц (по-точно разновидността млечнобял кварц). За разлика от естествения е с по-голяма еднородност (песъчинките са с близки размери), с по-големи празнини между частиците, съдържа само един минерал (естествено следствие от начина на получаването му), има добра сорбционна способност (благодарение на която се използва например за пречистване на вода от разтворените в нея желязо и манган)...
Мисля, че от акваристична гледна точка естественият пясък е за предпочитане. Има по-естествени цветове (кварцовият винаги е млечнобял, докато естественият може да бъде и такъв, но може и да е различен – най-често жълт или жълтооранжев в различни нюанси, черен, червеникав и др.), по-голямо разнообразие при едрината на частиците (технически всичко в границите от 0,1 mm до 5 mm се смята за пясък, докато кварцовият обикновено е с частици под или около милиметър – например за по-голяма площ при адсорбцията на желязото и мангана от водата), песъчинките на речния и морския пясък са гладки, заоблени, без ръбове, докато кварцовият пясък е „остър”, „режещ”, тъй като се получава чрез раздробяване на един твърд кристал, какъвто е кварцът. Ако някой не е виждал кварцов пясък, може да отвори нов (по-точно неотварян) патрон на стопяем предпазител (бушон) за 63 А или 100 А – от него ще се изсипе около една чаена лъжичка кварцов пясък. Разтрийте с лек натиск между пръстите си щипка кварцов, а след това (или преди това) щипка речен пясък, и ще усетите разликата – кварцовият „боде”, а речният се търкаля между пръстите.
Надявам се да съм обяснил достатъчно разбираемо разликата между обикновения и кварцовия пясък (и че ще бъдете снизходителни и няма да прибегнете до ефективно линчуване, ако не съм). Колкото до втората част на заглавието, разбира се всеки сам решава за своя аквариум какъв да е отговорът. Но когато някой напише „кварцов пясък”, добре би било да знаем, че прави разлика между двата, за да сме сигурни, че наистина има предвид кварцов пясък... а не такъв от Кривина.
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 636
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #1 : петък, 28 януари 2011 г., 16:30 ч. »
В Кривина обаче се предлага и кварцови пясъци, което не е много изнеадващо, понеже името на фирмата е... "Кварцови пясъци".
Въпросният кварцов пясък от Кривина се предлага в различни фракции. Аз съм си купувал такъв с размер на зърната около 1 - 1,5 мм, като самите зърна са идеално, искрящо бели, с формата и външния вид на захарни кристалчета, с остри ръбове и очевидно получени чрез стриване на минерал. Е, дали въпросният минерал е точно кварц няма как да кажа, но е факт, че и до момента имам такъв пясък в единия аквариум и изобщо не се съмнявам във факта, че е кварцов.

Ето и линк към страницата на въпросната фирма, чиито така известен склад се намира в село Кривина:
http://www.castingarea.com/mm/moldmat/qsands.htm

Ето и извадка:
Свойства:
- твърдост: 7 (по Моос)
- насипна плътност: 1.3 – 1.8 г/см3
- SiO2 (размер < 0.6 мм ): > 99.1 %
- SiO2 (размер > 0.6 мм ): > 90.0 %
- остатъчна влага: < 0.2 %.


Мисля, че при чистота 99,1% няма как да го наречеш другояче, освен кварцов, а аз съм готов да "рискувам" и с деветдесетпроцентния. :D
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Pac

 • Био-топчест биролей
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 2 015
 • Нас. място: София / Враца
 • Пол: Мъж
 • Станислав Пац
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #2 : петък, 28 януари 2011 г., 17:28 ч. »
Случвало ми се е да се замислям за кратко над тоя въпрос, доколко наистина е кварцов пясъка, който ползваме. Никога не съм разучавал въпроса в детайли, а просто съм си казвал, ами щом му викат кварцов, ОК.
Хубаво е, че този въпрос беше повдигнат, за да хвърли светлина по темата за мен, а и за останалите съфорумници. Все пак ме съмнява хората да престанат да наричат относително белия пясък от Кривина - кварцов.
В описанието на моя аквариум ще махна думичката "кварцов". Ще бъде просто "бял пясък, фракция 3-5мм..." :)

Неактивен Divane

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 024
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #3 : петък, 28 януари 2011 г., 17:47 ч. »
ModEdit Stas: Лека редакция със знанието на автора на поста.


В " Кварцови пясъци" - Кривина се предлагат всякакви цветове пясъци. Този,който купуваме за аквариуми е бял е го има в няколко фракции,като най-ситното беше около 0.4 ако помня добре. Също така се предлага и кварцов пясък в сивкава гама,като се намокри стои по-шарен,а последно видях и черен,но доста едър.
Отделно,във фирмата прелагат и пясъци в цветове като синьо,жълто,червено,черно,които са БОЯДИСВАНИ и се използват при направата на декоративни бордюри(например).
Когато отидеш и кажеш,че ти трябва кварцов пясък за АКВАРИУМИ,те ти показват кои са подходящи и кои не препоръчват,тъй като предлагат и различни фракции натрошен мрамор,както и други,за които не съм се вълнувала изобщо. Има и обикновен жълтеникав РЕЧЕН пясък,който не го наричат кварцов.

От години хората си хакат какви ли не ..... в аквариумите,че ако седнем да проверяваме лабораторно какъв баш точно е грунда..по-добре да се запишем в кръжока "Любител химик(физик)" и да забравим за рибките!

Неактивен yanki1

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 348
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #4 : събота, 29 януари 2011 г., 09:18 ч. »
Пац, и ти не си прав да се сърдиш на някой за правилната или неправилна терминология! ...Инженер е доста широкоспектърно понятие, както освен тях съществуват и още много специалисти в науки от различни области.


Защото и на мен не ми се изпада чак в такива  големи подробности ще вмъкна един линк,от който ще добиеш яснота, че ако наистина си прав, заблудата идва не от друг източник, а производителите!


http://kamani.biz/


Понеже форума е с тясна насоченост към акваристиката е достатъчно, когато търсим нещо за домашният аквариум и нямаме достатъчно опит е да попитаме съответните компетентни човеци...стига да знаем как да зададем правилният въпрос, те ще помогнат.


И аз, когато огледах предлаганите пясъци в Кривина ми хареса един грунд със зърнометрия 2-3 мм калибровка, едноцветен тъмнокафяв, досущ като амазония браун. Много ми се искаше да си взема точно от него,но знаейки за какви цели ще го ползвам попитах специалистите дали е подходящ. Разбира се те не ме подведоха с отговора си,а напротив обясниха ми подробно за технологията на производство и бяха каегорични в отговора си...За мое огрромно съжаление беше отрицателен и аз им се доверих.
Представяш ли си ако нямаше специалисти в различни области и човек да се наеме да  изучава всичко сам предварително, какво би следвало...?!


Не казвам, че толерирам неуките или слабо-заитнересовани натури, но понякога човеците се нуждаем и да отсяваме информация.


Според мен темата е положена с цел просветление, но не и да изпадаме толкова подробно.
 Правилото: Попитай и се поинтересувай преди да купиш!... остава в основата на всичко предстоящо с което искаме да се сдобием занапред! :)

Неактивен Rama

 • Мотохолик, акваманиак
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 868
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
 • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #5 : събота, 29 януари 2011 г., 09:22 ч. »
Пясъците от Кривина, които ползваме за аквариумни цели съдържат не повече от 30% кварцов кристал, но това няма особено значение. Има и чист рафиниран кварцов пясък, който се ползва за технически изделия, като добър изолатор устойчив на химикали, високо напрежение и температура.
Кривинските изделия, с които всички се снабдяваме са подходящи за сладководните аквариуми и съдържат малко разтворими метални оксиди и хидрооксиди. По-правилно е да се наричат силикатни пясъци, ама фирмата си е тяхна  :grin:. В този смисъл споделям мнението на Lan и смятам, че малко хора са сложили чист кварцов. Него не го намирам за подходящ, поради ръбатата структура на кристалите, добити чрез натрошаване и отсяване.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен yanki1

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 348
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #6 : събота, 29 януари 2011 г., 10:51 ч. »

Науката Геология е доста интересна. :)


Цитат:
"Най-честите съставки на пясък, както при вътрешните континентални настройки и не- тропически крайбрежни настройки, е силициев диоксид (силициев диоксид, или SiO 2), обикновено под формата на кварц , които поради своя химичен инертност и значителна твърдост, е най- Общата минерални устойчиви на атмосферни влияния ."http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Sand

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%86
 :)

Неактивен Lan

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 148
 • Пол: Мъж
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #7 : събота, 29 януари 2011 г., 13:46 ч. »
Още малко по темата...
Силициевият двуокис е съединение с ясно изразен полиморфизъм, т. е. той образува кристали с различна кристална решетка (и дори аморфни форми като стъклото), най-разпространен от които е кварцът, но все пак не е единствен. В сайта на „Кварцови пясъци” от Кривина не намерих данни какви точно материали мелят, за да получат пясъците си. Това, което са дали и което Boby_ е цитирал тук, е 99,1 % SiO2, а не 99,1 % кварц. Ако много държите, приемайте го като кварц.
Започнах тази тема единствено защото в темата Ситен грунд в раздел „Оформление срещнах това:
Цитат
...
Иначе този ситния, който съм го взел сега (този на снимката) ме притеснява, че наистина са заострени камъчетата. Май ще мина накрая на кварцов пясък за да спя спокойно...


Което поне на мен ми говори, че човекът не е много наясно що е то кварцов пясък и как се получава. Просто се опитах да внеса някаква яснота по въпроса, за да няма опасност от подобни грешки. Май не се получи много успешно... Моля за извинение.
О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен Rama

 • Мотохолик, акваманиак
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 868
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
 • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #8 : неделя, 30 януари 2011 г., 12:53 ч. »
Наистина ситния бял пясък, който се предлага е кварцов и в него растенията не виреят много. Причините са различни - доста е стерилен, плътността му не позволява вентилация на корените, а газовите джобове, които се образуват в него въздействат под тискащо на растежа. Другите фракции, които ползваме имат доста примеси, които се забелязват и без да си специалист. Кристалите на основата на силиция преобладават, като има и мнго полезни минерали от вулканичен произход -гранит,  базалт (кафяви и сиви), както и зрънца мрамор. На мен ми се струва, че бедната от към минерали Софийска вода по-скоро се подобрява от тези пясъци, като някои от съставките играят ролята на буфери, а размерите на песъчинките позволяват оптимални условия за развитие на корените на водните растения  :ok:.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 559
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #9 : неделя, 30 януари 2011 г., 12:53 ч. »
Колеги, темата може да е интересна за някои, за други не, но каквато и да е - няма да допусна лични нападки и обиди. Който иска да се сърди, но в този форум категорично има цензура и я прилагам. От тук нататък - ако можете да пишете без обиди и намеци - пишете, ако не - замълчете.

Благодаря за разбирането!

Неактивен gustav

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 3
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #10 : неделя, 17 април 2011 г., 20:53 ч. »
Мдааа, ето един цитат от сайта на "фирмата от Кривина" която вече е в кв. Горубляне - " Кварцовият пясък се добива от естествено находище без трошене. След достатъчно добро промиване се суши при над 140 градуса при което се унищожават микроорганизмите. Съдържание на SiO2 в кварцовия пясък мин. 99,2 %. Цвят бял. " http://kamani.biz/index.php/bg/home.html

В това естествено находище кварцовият пясък е смесен с Каолин /много ситна бяла глина Al2O3 под 20 микрона -  0,02 мм/. След изкопаването изпод земята суровината се промива и по-скъпият продукт - Каолин - отива за различни производства - пълнител за хартия, пластмаса и др. Промитият Естествен кварцов пясък след това се суши при висока температура и се Пресява на различни фракции. Кварцовият пясък от това находище НЕ СЕ ТРОШИ.  Съдържание на SiO2 - мин. 99,1 %.  Съдържание на Fe2O3 ( двужелезен триоксид) под 0,02 %. За това цветът му е Бял.

Колкото съдържанието на силициев диоксид е по-високо, толкова е по-чист и неутрален към околната среда пясъкът. Различните примеси Желязо, манган .... оцветяват кварца в различни цветове - жълто, кафяво, зелено, черно, червено.... Белият цвят е признак за отсъствие на примеси!
Относно Кварца - Кварцът е скалообразуващ минерал с химична формула SiO2. Има естествени кварцови скали от които чрез трошене и смилане се получават кварцови пясъци и да - те са с остри ръбове.
Но преди милиони години в следствие на атмосферните влияния - високи и ниски температури - и под въздействието на водата Кварцовите скали се разрушават и се появява Кварцовият пясък. След продължило милиони години триене на песъчинките една в друга в древните морета, накрая те са получили днешната си не много остра форма на зърното.   Цяла Североизточна България е била дъно на такова древно море. Софийското поле също е било дъно на такова море и също има ядки на Кварцов пясък, но не представляват Промишлен интерес и затова вече не се разработват.

В Европа - Русия, Германия, България и др. е прието наименованието Кварцов пясък за пясък със  съдържание на SiO2 над 94 %. Quarzsand, Кварцевый песок
В англоезичния свят се използва по-често наименованието Силициев пясък - Silica sand, но и Quartz sand.

Дано изложението ми е достатъчно разбираемо т.к. " Чукча не писатель - Чукча читатель"  ( леко наопаки) :drinks:

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 559
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #11 : понеделник, 18 април 2011 г., 01:03 ч. »
Да, интересно беше. Благодаря.

Неактивен vai70

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 28
  • www.minerali.hit.bg
Отг: Що е то кварцов пясък и има ли място в аквариума
« Отговор #12 : сряда, 20 април 2011 г., 21:14 ч. »
За кварцовия пясък мога да ви кажа ,че се добива при обработката на каолина.Той е бял с диаметър може би до 1.5 милиметра.В Раззградска област има няколко открити рудника за каолин,и купища кварцов пясък,така че ако ви трябва заповядайте.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.