Зелена еуглена
ВодораслиПроблем Зелена еуглена
Тип Водорасли
Причина Много силно осветление, органични излишъци
Противодействие Затъмняване на аквариума, UV стерилизация
Зелената еуглена е едноклетъчен организъм, който причинява явлението цъфтеж на водата (или зелена вода) в аквариума. Зеленият цвят на еуглената се дължи на многото удължени или овални телца, съдържащи хлорофил. С тяхна помощ те могат да фотосинтезират, т.е. да се хранят като растенията - има кислородно дишане. На тъмно еуглената загубва хлорофила и се храни като животно — поема намиращите се във водата готови органични вещества. Размножаването на еуглената става чрез надлъжно делене на тялото на две равни части. При неблагоприятни условия престава да се движи и образува цисти. Характерна за новостартирани аквариуми с много силно осветление и голямо количество хранителни излишъци. За разлика от другите проблеми в аквариума, тук смяната на водата не дава добри резултати, а често дори влошава положението.
За справяне с проблема се препоръчва намаляване на осветлението, понякога и пълно затъмняване на аквариума, както и включване на UV-стерилизатор.За информация за зелените водорасли вижте
Зелени нишковидни водорасли.
Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
moni 2010-10-15 Много е красиво това.
Калина 2011-04-15 сериозно? :/
Недвижимость на селигере 2011-09-22 Хех, сколько коментариев-то :) Ну отставать не буду-не сочтите за спам-но сайт понравился. Удачи в развитии.
ковачева 2012-01-13 Имам същият проблем. Водата стана само за ден и половина мътно- зелена. Причината и отстраняването и?
Цветан Игнатов 2012-01-18 Включване на UV-стерилизатор.
Studen 2012-02-05 Ние скоро учихме за зелената еуглена,искам да си взема една :)
crash 2012-04-04 Докато се оправи водата, опасно ли е за рибките в аквариума ?
Цветан Игнатов 2012-04-08 Не не е опасно за рибите
crash 2012-04-09 Благодаря, че много бавно ми се оправя водата и вече започнах да се притеснявам :)
Георги Стефанов Димитров 2012-05-24 Аз имам проблем с дъното на моя аквариум.Много бързо се зацапват камъните и много си личи по тях защото камъните ми са бели.Опитах всичко което ми казаха сложих филтър пречиства 600 литра на час,на всеки 3 дни почиствах дъното с помпата за дъно и нищо тинята си остава и камъните стават зелени.Ако някой знае как да си запазя дъното чисто нека да ми каже как.
Даря 2012-11-12 Аз също имам проблем с позеленяването на камъните и другите джунджурии вътре ако някой знае как да ги изчистя и да не се получават повече моля пишете
2014-10-09 колко се слатки
анонимко 2014-11-02 яко
Johny 2015-12-10 Само за информация за всички, които срещнат този проблем: Зелената вода не вреди нито на рибите, нито на растенията, тя е по-скоро естетически проблем. Има няколко възможни начини за отстраняване: 1. Както вече е споменато тук - използване на UV-стерилизатор 2. Диатомен филтър 3. Пълно затъмнение на аквариума 4. Жива дафния 5. Алгициди и други химикали От всичките изброени варианти мога да потвърдя, че пълното затъмнение работи много добре. За разлика от растенията в аквариума, зелената еуглена не може да издържа дълго време на тъмно. Ако мислите да пробвате този вариант, първо нахранете рибките добре за 2-3 дни подред и накрая на този период покрийте аквариума с одеяло или някакви други завивки, като е важно да не се допуска абсолютно никаква светлина навътре. Изкючете осветлението и въглеродния диоксид (ако има) и включете помпичката за въздух да работи постоянно. Оставете аквариума за 2 или 3 дни по този начин без дори да поглеждате какво се случва вътре и дали има прогрес - дори и един лъч светлина е достатъчен еуглената да преживее затъмнението. По време на затъмнението почти всички растения си свиват листата и когато пак включите лампите може повечето да изглеждат слаби и хилави, но не се притеснявайте - след няколко дни те си възръщат старата форма. Друг сравнително евтин и ефикасен вариант, който ми помогна изключително много, беше да сложа микрофибер кърпи във филтрите. Тъй като еуглената е микроорганизъм, микрофибер кърпата не я допуска да премине. Най-добре е кърпата да се разположи на място, където има голям поток на вода - аз например обвих една от гъбите във филтъра с нея. При този вариант е важно кърпата да се изважда и да се измива почти всеки ден, при по-тежките случаи дори няколко пъти на ден.