Paracheirodon аxelrodi
Червен неон, тетра кардиналЛатинско име Paracheirodon аxelrodi
Популярно име Червен неон, тетра кардинал
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, река Рио Негро, река Ориноко
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 100 - 120 литра
Изисквания, температура 21 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 8 °
Изисквания, pH 4,5 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Шулц (Schultz), 1956

Описание

Червеният неон произхожда от тъмните води на Южна Америка, които са бедни на минерални соли и богати на хуминови киселини. Лесно приспособим е към промяна на условията при аквариумно отглеждане, но трябва да се знае, че това влияе върху неговата плодовитост и способнистите му за размножаване. Живее добре в температурен диапазон от 21 – 28 °C и много чиста вода. Задължително условие за отглеждането му са ефективните биологични филтри за контрол на амоняк, нитрити и нитрати.
Приликите и отликите му с обикновения неон са описани в профила на Paracheirodon innesi., неонова тетра. Там е и информацията относно храненето и размножаването, която е валидна и за тази тетра-кардинал.

Както другите тетри, и тази предпочита да съжителства с повечко на брой рибки в пасаж. Великолепна гледка се получава при един 130 – 150 литров аквариум с добра филтрация и два пасажа от по 50 екземпляра зелен неон и червен неон. Това е само пример, а не задължително изискване.
Малко плаващи растения (за затъмняване на средата), Амазонски меч (Amazon Sword plants), Кабомба (Cabomba) и Валиснерия (Vallisneria) ще са отлично допълнение за аквариум с тези рибки, a лекото течение ще стимулира рибките да проявят груповото си поведение по най-красивия начин.

Размножаване

Сложно дори и за опитните акваристи. Успехът зависи от правилния избор на родителите и подготовката им за хвърляне на хайвера. За развъждането е нужен съд с размери 50 x 30 x 45 см. Тази височина е необходима, тъй като самецът и самката при хвърлянето на хайвера се издигат нагоре спираловидно и когато се приближават към повърхността на водата, трябва да успеят да развият голяма скорост, подпомагаща изхвърлянето на хайвера.
Ако оплодените яйца се държат на тъмно и при температура 28 °C, излюпването ще стане след около 3 дни. Новото поколение трябва да прекара поне 7 дни на слаба светлина, която да се увеличава плавно до достигане на нормална осветеност в аквариума. След 8 - 12 седмици рибките ще покажат своето оцветяване, ако са били правилно захранени и ако показателите на водата са били подходящи за тях.

Интересно

Голям брой от продадените екземпляри червен неон са размножени в изкуствени условия. Наблюденията сочат, че диво уловените индивиди често имат видими недостатъци. Правителството на Бразилия е изразило опасения, че ако местното население престане да се занимава с улова на тези рибки в природата, то ще започне да търси своето препитание в обезлесяването на гористите местности в техния хабитат.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Moni 2010-10-17 Това е най-миролюбивата рибка!
деница 2011-03-08 А какви са тези малки жълти рибки на дъното? (във видеото)
алекс 2011-03-23 скаридките как не си дават "кокъла " :)))
Иво 2011-04-30 Ако не се лъжа жълтите на дъното са скариди. Може ли малко по-подробно някой да обясни за развъждането? Благодаря предварително!
Цветан Игнатов 2011-05-03 Цъкни тук.
радо 2011-11-16 днес си купи 5 от тях !! :) изглеждат страхотно в моя 40Л аквариум
2012-02-16 имам от тях големи са ми сладурковции