Автор Тема: Безгранична наглост или грешка в системата  (Прочетено 17420 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
  • Нас. място: София
    • My Flickr
Отг: Безгранична наглост или грешка в системата
« Отговор #60 : неделя, 18 март 2012 г., 11:43 ч. »
Боби, опцията на гугъл я има от година може би, tineye от повече - и двете не работят достатъчно добре и го знам от личен опит. Много пъти ми се е случвало да търся мои снимки умишлено, защото знам че са публикувани на няколко места, но така и не ги откриват нито гугъл нито тинай.

Варианта с проверка ще работи само при супер лаишка кражба, когато се предлага снимка доста популярна онлайн...

Според мен втора снимка ще е добър вариант, но ще затрудни някои потребители. Може би само когато има съмнение за участието, тогава да се иска втори кадър на общ план.

Т.е. филтрация на 2 нива - ниво 1 Ексиф информация задължителна, където се виждат 100% от данните за камера и какво ли още не.
Ниво 2 при съмнение - втори кадър, който ще се поисква само при съмнение.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #61 : неделя, 18 март 2012 г., 12:10 ч. »
Последното предложение на мен лично ми се струва най-разумно.

Неактивен Смайло

• Активен потребител
  • Публикации: 34
  • Нас. място: Варна
« Отговор #62 : неделя, 18 март 2012 г., 14:16 ч. »
Последното предложение на мен лично ми се струва най-разумно.

За мен не е разумно защото не е съобразено с посочените правила, а именно:
1. Условия и начин за участие
 b. ...Не е задължително аквариумът да е собственост на участника...
Поне за мен, на първо място при оценка на дадена фотография е "уловения" определен момент, той си остава единствен и неповторим. Ако конкурса е за собствен аквариум тогава можеш да предствиш допълнителна фотография. Ето примерно снимал си аквариумни обитатели по света, как ще представиш друг ракурс. Това просто е невъзможно.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #63 : неделя, 18 март 2012 г., 18:45 ч. »
Поне за мен, на първо място при оценка на дадена фотография е "уловения" определен момент, той си остава единствен и неповторим. Ако конкурса е за собствен аквариум тогава можеш да предствиш допълнителна фотография. Ето примерно снимал си аквариумни обитатели по света, как ще представиш друг ракурс. Това просто е невъзможно.

Ти сериозно ли вярваш, че 'уловения' момент се хваща само с 1 единствена снимка, без проби, без кадри преди, без кадри след въпросния момент? Пък и никой не казва "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" втори кадър, а само когато има съмнение, че снимката не е на автора, и според мен дори един общ план където се вижда ясно рибата, макар и с други риби около нея, независимо от качеството, ще е напълно достатъчен...

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #64 : неделя, 18 март 2012 г., 23:13 ч. »
Дори и снимката от моя аватар не е единствена. Имам и втори кадър от по-криво огледало.
Не се хабете повече по темата. Ще намерим някакво решение.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Смайло

• Активен потребител
« Отговор #65 : понеделник, 19 март 2012 г., 09:47 ч. »
Ти сериозно ли вярваш, че 'уловения' момент се хваща само с 1 единствена снимка, без проби, без кадри преди, без кадри след въпросния момент?

Не, и точно това понякога е проблем, на път, картите с памет са все пълни, чудиш се какво да триеш и така едно по едно, оставяш само това което си решил че си заслужава. Все пак, не всеки се занимава професионално с фотография, Rhyan.
Подрепям мнението на Kratun, че няма смисъл да се "хабим" по темата и може да се намери решение.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #66 : понеделник, 19 март 2012 г., 10:08 ч. »
Най-лесно е да се иска РОУ фаила ако има някакво съмнение но,не всеки има камера с РОУ.
А,колкото повече се усложни процедурата за участие,толкова повече ще намаляват и без това
участниците и хубавите снимки.Това с една-две-три снимки с различен ракурс със сигурност няма
да го бъде.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #67 : понеделник, 19 март 2012 г., 10:26 ч. »
Нещо май не се разбираме ми се струва.

До колкото знам само един човек във форума е професионален фотограф, защото с това си изкарва хляба. Аз лично съм аматьор ентусиаст и точно поради факта, че по почивки снимам като алтав, затова имам 5 карти по 4гб и 4 по 2гб. Нищо не трия докато не го видя на компютър. Все пак паметта е по-евтина от колкото пропуснат 'кадър на живота' :)

Като гледам последния конкурс, нещата са 50/50 сапунерки с-у DSLR, и какво от това? Моя фаворит например е сниман със сапунерка, а втория кадър, който ми харесва с апарат на почти 10 години, макар и дслр... Не е нужно да се праща RAW, когато ексифа е пълен лесно може да се оцени дали една снимка е съмнителна или не. И при съмнение какъвто и да е кадър, дори леко размазан, или например детето е застанало пред аквариума да го снимаме с акулата, пак ще свърши работа за това да се оцени дали снимката е моя или не. За редовно пишещите и снимащи колеги във форума едва ли би имало съмнение дали снимката е тяхна.

Неактивен Смайло

• Активен потребител
« Отговор #68 : понеделник, 19 март 2012 г., 11:16 ч. »
Аз лично съм аматьор ентусиаст и точно поради факта, че по почивки снимам като алтав, затова имам 5 карти по 4гб и 4 по 2гб. Нищо не трия докато не го видя на компютър. Все пак паметта е по-евтина от колкото пропуснат 'кадър на живота' :)

Така е, но едно е сега, друго е да си аматьор ентусиаст през 2005 г. Тогава Fujifilm finepix f 450 беше 780 лв. /сапунерка/ :), а карта за него от 512 MB около 70-80 лв.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #69 : понеделник, 19 март 2012 г., 11:26 ч. »
Това не виждам пак в каква връзка.

Първата ми цифрова камера беше Canon PowerShot S200 (IXUS v2) 2mpix и най-голямата ми карта беше CF 256mb, като имах 2х128 и 1 256, а снимките рядко надминаваха 1мб - и това е в далечната 2003. Имам хиляди снимки на дискове от по 700мб, защото след като ми се прецака един хард от 10гб почнах да записвам всичко на дискове, при това няколко копия... Сега нещата са още по-драматични, защото снимам само RAW, конвертирам само това, което искам и архивирам на един външен хард от 1тб, който се пуска само за архивиране и се изгасява веднага след това.... Та връзката каква е пак не разбирам, участваш със снимки от 2005 ли?

Неактивен Смайло

• Активен потребител
« Отговор #70 : понеделник, 19 март 2012 г., 11:41 ч. »
Та връзката каква е пак не разбирам, участваш със снимки от 2005 ли?

Връзката е финансова и на приоритети, дали ще можеш да си позволиш нещо ново или ще продължиш с техниката от 2005. Сега разбра ли? Та, така между другото не съм изхвърлил и един Zenit 11  :)
А защо не и от тогава, архивни непубликувани и интересни моменти :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #71 : понеделник, 19 март 2012 г., 11:47 ч. »
Това дали снимката е добра или лоша и дали е правена с евтина или скъпа, стара или нова техника, всъщност има отношение към въпроса, но само косвено.
За да се върнем на темата, сега обсъждаме как да се подсигурим за това, че изпратените за конкурса снимки са авторски.

Като гледам обаче развитието на дискусията, си мисля, че трябва някъде да теглим чертата. Никоя система не е непробиваема. Не можем да изискваме прекалено много от участниците, защото броят им драстично ще намалее. Нямаме и 100% вариант за проверка. Винаги може да се промъкне някой недоброжелателен индивид. Според мен обаче не трябва да правим трагедия от това - ако се случи да го хванем (по сигнал на потребител или по друг начин), дисквалификация и наказание и толкова - така, както правим досега. В крайна сметка нито се случва особено често, нито пък можем да си позволим да подозираме всеки.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #72 : понеделник, 19 март 2012 г., 11:48 ч. »
Не е въпрос на техника, но това е за друг форум и друг разговор. Когато нямаш идея или не знаеш какво искаш, или не знаеш как да го постигнеш, и камера за 50к EUR няма да ти направи снимка за Пулицър. Ако наистина се интересуваш от фотография, тук е последното място от където да започнеш. Ако не вярваш в това, което казвам, ще направя довечера снимки със сапунерката на малкия, която е от 2008, с потрошени зъбчатки на вариото и понякога просто не иска да се включи, и която няма роу за да видиш, че не всичко е до техниката...

И не е добра идея да избиваш някакъв комплекс и да си ненужно агресивен, сякаш съфорумците са ти виновни, че не можеш да си подредиш приоритетите.

Неактивен Смайло

• Активен потребител
« Отговор #73 : понеделник, 19 март 2012 г., 11:56 ч. »
Това дали снимката е добра или лоша и дали е правена с евтина или скъпа, стара или нова техника, всъщност има отношение към въпроса, но само косвено.
За да се върнем на темата, сега обсъждаме как да се подсигурим за това, че изпратените за конкурса снимки са авторски.
Като гледам обаче развитието на дискусията, си мисля, че трябва някъде да теглим чертата. Никоя система не е непробиваема. Не можем да изискваме прекалено много от участниците, защото броят им драстично ще намалее. Нямаме и 100% вариант за проверка. Винаги може да се промъкне някой недоброжелателен индивид. Според мен обаче не трябва да правим трагедия от това - ако се случи да го хванем (по сигнал на потребител или по друг начин), дисквалификация и наказание и толкова - така, както правим досега. В крайна сметка нито се случва особено често, нито пък можем да си позволим да подозираме всеки.

Напълно съгласен, дума по дума с написаното. Вову предлагам заключване на темата :)
Току виж Rhyan, след агресивен, може да ми препише и престъпление! :) :) :)

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
  • Публикации: 57
  • Нас. място: Дряново
« Отговор #74 : понеделник, 19 март 2012 г., 16:21 ч. »

Смайло, правилото "Не е задължително аквариумът да е собственост на участника"  което посочваш, логически не отхвърля изискването за друга снимка. Също така невъзможността за друг ракурс НЕ зависи и от това къде си снимал аквариумни обитатели - дали по света или у нас. Зависи най вече от организацията на фотографа. Довода, който прилагаш за мен лично е логически тотално неприемлив. Все пак не решавам аз (и слава богу  :D )

Това с финансовата връзка също не го разбрах много много, какво отношение има - с каква техника ще се снима си е проблем на фотографа, и е несъизмерим с наличието на една или две снимки.

Предполагам, визираш случай, в който например си някой е изровил снимка от преди няколко години, и иска да я даде за участие в конкурса. Това е по-скоро частен случай, отколкото общ ми се струва. И е случай който се покрива с едно друго нещо - предложението на Boby_ - правило снимката да не е публикувана преди това.

Това вече, може да се определи като "лост", с който може направо да си се провежда политика - ако няма такова правило конкурса може да е максимално отворен - една снимка, ако ще и от преди 10 години и участника даже да е забравил как се държи апарата ще може да намери място и тук. Ако има пък, участниците, ще са един вид подтикнати да правят снимките специално за този форум. И двете си имат предимства и недостатъци - тук вече зависи какви са целите на the big boss  8).
В единия случай получаваме по-малко на брой/разнообразие снимки, но конкурса би бил една идея по-гарантирано "честен" за участниците в него, които са пратили снимките. В другия случай получаваме повече и разнообразни снимки - по-голям кеф за зрителите, но с по-голям шанс да се промъкне нещо, което не е чак толкова заслужило и съответно нечестно към участниците със снимки.

Моето мнение: рестриктивно. Ако някой иска да участва в нещо, да го направи както трябва и да се постарае - все пак това е конкурс. Лично аз предпочитам да видя снимката на някой, който специално се е потрудил и е снимал наскоро нещо, отколкото да ръкопляскам на снимка, хванала мухъл и/или вече обрала достатъчно лаври на други места. Но това си е само мое мнение. Вашето може да е противоположно (и нищо лошо няма да има в това).

Кой е с приоритет - участниците в конкурса предоставящи снимки, или зрителите? Това не мога да си изясня от дискусиите до тук.

Не че има кой знае колко голямо значение - измамниците не са заприиждали на тълпи, а оценяващите вече си имат едно наум. Каквото и да стане, надявам се резултата да е конкурс с интересни снимки и доволни участници  :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.